De 7 lekarna.
Innan man drar igång med riktig NH träning och NTT träning så har jag som grund att börja med Pat Parellis 7 lekar. Lekarna bygger upp en bra och stadig grund innan man ber hästen att göra mer avancerade saker och man bygger upp ett förtroende och respekt. Eller så räcker det ofta med bara dessa lekar!
Ett tips är att läsa en lek i taget och börja med den tills du har full kontroll på den! och gå sen över till nästa.
Pat Parellis 7 Lekar
1. Friendly game - vänskapsleken
Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost. Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp. Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.
Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.
Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där. Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.
Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med piskan? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?
2. Porcupine game - piggsvinsleken
Den här leken lär din häst följa en känsla - att ge efter för tryck i alla sex riktningarna (uppåt, nedåt, framåt, bakåt, vänster och höger). Ge din häst en chans att ge dig eftergift för det lättaste tänkbara tryck innan du GRADVIS ökar trycket. Belöna för den minsta antydan till att den försöker ge efter för ditt tryck genom att genast lätta på HELA trycket - utan att för den skull släppa kontakten med hästen - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna. Den här leken och kommande lekar (4 - 7) som bygger vidare på den här (och lek 1 och 3) bygger på KONSTANT tryck. Öka trycket om du måste, men picka och putta inte på din häst.
Börja med att be hästen sänka huvudet genom att lägga handen mellan öronen på hästen och trycka nedåt. Kom ihåg att börja med ett superlätt tryck och ge hästen en chans att svara på det med att sänka huvudet. Om den inte gör det så ökar du trycket nedåt gradvis tills hästen antingen sänker huvudet en bit eller tills den helt enkelt slutar trycka emot. Här gäller det att vara snabb i din reaktion så att du verkligen tar bort ALLT tryck för minsta lilla respons i rätt riktning.
När det går bra kan du fortsätta med att be hästen höja huvudet genom att 'lyfta' hästens huvud underifrån. Gör på precis samma sätt som med sänkningen av huvudet. Gå sedan vidare med de andra fyra riktningarna: Kan du backa din häst med fingret mot nosen? Kan du få hästen att gå framåt utan att sträcka grimskaftet? Kan du flytta din häst till höger eller vänster med handflatan på bogen? Framdel och bakdel separat? Leda hästen i svansen? Som vanligt sätter din fantasi gränser.
3. Driving game - flytta dig - leken.
Den här leken ger dig och din häst en bra grund att stå på inför de kommande lekarna. Den går ut på att du ska kunna be din häst flytta bak- och framdel åt vänster och höger, samt att backa,UTAN ATT DU RÖR VID HÄSTEN. Återigen gäller det här för dig att du ska ge din häst en chans att ge dig eftergift för minsta tänkbara "tryck". Hur lite kan du göra för att få en reaktion från din häst? Kanske räcker det med att du tittar med en stark fokus på hästens bakdel för att få den att flytta undan? Belöna för den minsta antydan till att hästen försöker ge efter för ditt "tryck" genom att genast lätta på HELA trycket - dvs sluta svinga repet/pulsera med handen/stirra/eller vad du nu gör - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna.
Börja med att be din häst backa undan genom att stå vänd mot och fokusera "igenom" hästen, samtidigt som du driver hästen bakåt med en pulserande rörelse med din hand. Du ska inte nudda hästen. Kom ihåg att börja med små rörelser, eller enbart tanken och ge hästen en chans att svara på det med att ta ett steg, eller flytta sin vikt, bakåt. Om den inte gör det så ökar du "trycket" genom att "pulsera" med kraftigare rörelser. Du kanske till och med tvingas lägga till att snurra med repet mot din häst, men du måste vara säker på att aldrig träffa hästen. Låt repet falla till marken/slappna av i hela dig när hästen gör det du vill. Fortsätt med att flytta rumpan separat i båda riktningarna och övergå sen till att flytta framdelen. När hästen svarar på minimal påverkan, vid flera tillfällen i rad, kan du gå vidare till nästa lek.
Som vanligt sätter din fantasi gränsen för hur du kan använda och kombinera lekarna.
4. Yo-yo game - jojo-leken
I den här leken lär vi oss att få hästen att backa ifrån oss och komma till oss på en rak linje, precis som en jojo. De flesta hästar är som en trasig jojo. Det innebär att en del hästar gärna backar fort bort från dig, men de vill inte komma till dig, medan andra gärna kommer till dig, men vägrar att backa. Den här leken är till för att balansera hästen så att 'whoa = go' och att ryggningen kommer lika naturligt och lätt som rörelse framåt.
Börja med att stå mitt emot din häst med hästen i grimma och grimskaft (får gärna vara ett långt rep). Sänd rörelse ner i repet genom att svänga lite på det för att be hästen att backa bort från dig. Börja mjukt med lite rörelse i repet. Om hästen inte svarar får du skaka mer på repet tills du får en respons. Vid minsta rörelse bakåt slutar du omedelbart att skaka repet. Hästen får sin eftergift som visar att den har gjort rätt. Upprepa och jobba dels på att hästen ska backa för en mycket liten hjälp, dels för att hästen ska kunna gå flera steg bort från dig medan du står kvar och till sist för att hästen ska backa så rakt som möjligt bakåt. Till slut kan hästen backa rakt ända ut till linans slut. Nu har du en JO!
Dags att börja bygga den andra delen av vår jojo...
Med hästen längst ut på linan så tar du först lätt kontakt (sträck repet, men dra inte). Om hästen tar ett steg mot dig så får den sin eftergift direkt eftersom du inte drar, utan bara håller i repet. Om hästen står kvar så börja stryk repet med den andra handen. Efter hand kan du öka pressen genom att sluta fingrarna mer och mer om repet i varje drag. Om hästen fortfarande inte rör sig så dra lite, släpp direkt när hästen tar ett steg framåt. Om din häst backar - följ med och håll jämnt tryck på repet, så fort hästen stannar, så ger du eftergift och sen börjar ni om. Hästen lär sig snart att komma till dig så fort du börjar sträcka repet.
Nu kan du börja kombinera rörelserna. Du har lagat din jojo!
5. Cirkel leken.
Lär din häst att inte byta gångart eller tempo föränn du ber om det. Be hästen att gå ut på en volt runt dig. Du svingar repet framför hästen för att tala om att han ska byta varv, annars gör du ingenting, så länge han gör det du vill. Medan han rör sig i en cirkel runt dig så står du helt still med fötterna på en punkt och låter repet byta hand bakom ryggen. Vill han sakta av korrigerar du kvickt genom att svinga med repet, sedan återgår du till att stå helt still. När ni är riktigt bra på det här, så kan ni göra det fastän hästen springer fritt, utan att du håller i honom. Byt varv ofta för att inte tråka ut hästen.
6. Sidvärtes leken.
Be din häst att röra sig i sidled. Ju bättre han kan röra sig i sidleds, och bakåt, dess bättre kan han göra allting annat! Här tar du hjälp av ett staket i början, och driver hästen sidvärts bakåt ( eller framåt - det beror på hur du vill att hästen skall tänka under rörelsen - framåt eller bakåt) Genom att svinga rytmiskt med repet mot bogen och höftpartiet. Det är VIKTIGT att du lekt alla de föregående lekarna innan så att hästen inte är rädd för repet, utan förstår vad du vill!
7. Trängsel Leken.
Be hästen att tränga sig förbi dig och ett hinder eller mellan två hinder. Eller under saker - använd fantasin! Kan du få din häst att tränga sig igenom en häck eller under ett klädstreck fullt med lakan? Bravo! Du har lärt honom att bli lite modigare och att lita på dig. Lastning kommer att framstå som en barnlek i fortsättningen!
Lek med din häst och lycka till!
En snabbgenom gång av lekarna, inte den bästa videon. Men ett ungefärligt slut resultat när man bemästrat samtliga lekar.
Puss&Gnägg
Kommentarer
Trackback