Hästälskarens favoriter?
Alla vi hästälskare känner väl igen Budweisers reklamer med Clydesdale hästarna? JAg tror dock inte att alla har visats i sverige :) Här är några av mina favoriter!
.
.
Det finns så grymt många fler roliga :) Kan lägga ut några lite då och då!
Puss&Gnägg
Honza Bláha & Gaston
En underbar video med en av häst världens bästa människor Honza Bláha & hans underbara hingst Gaston. Denna video är ett underbart bevis på vad man kan få om man tränar horsemanship!
.
Puss & Gnägg
De 7 lekarna.
Innan man drar igång med riktig NH träning och NTT träning så har jag som grund att börja med Pat Parellis 7 lekar. Lekarna bygger upp en bra och stadig grund innan man ber hästen att göra mer avancerade saker och man bygger upp ett förtroende och respekt. Eller så räcker det ofta med bara dessa lekar!
Ett tips är att läsa en lek i taget och börja med den tills du har full kontroll på den! och gå sen över till nästa.
Pat Parellis 7 Lekar
Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost. Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp. Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.
Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.
Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där. Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.
Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med piskan? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?
Den här leken lär din häst följa en känsla - att ge efter för tryck i alla sex riktningarna (uppåt, nedåt, framåt, bakåt, vänster och höger). Ge din häst en chans att ge dig eftergift för det lättaste tänkbara tryck innan du GRADVIS ökar trycket. Belöna för den minsta antydan till att den försöker ge efter för ditt tryck genom att genast lätta på HELA trycket - utan att för den skull släppa kontakten med hästen - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna. Den här leken och kommande lekar (4 - 7) som bygger vidare på den här (och lek 1 och 3) bygger på KONSTANT tryck. Öka trycket om du måste, men picka och putta inte på din häst.
Börja med att be hästen sänka huvudet genom att lägga handen mellan öronen på hästen och trycka nedåt. Kom ihåg att börja med ett superlätt tryck och ge hästen en chans att svara på det med att sänka huvudet. Om den inte gör det så ökar du trycket nedåt gradvis tills hästen antingen sänker huvudet en bit eller tills den helt enkelt slutar trycka emot. Här gäller det att vara snabb i din reaktion så att du verkligen tar bort ALLT tryck för minsta lilla respons i rätt riktning.
När det går bra kan du fortsätta med att be hästen höja huvudet genom att 'lyfta' hästens huvud underifrån. Gör på precis samma sätt som med sänkningen av huvudet. Gå sedan vidare med de andra fyra riktningarna: Kan du backa din häst med fingret mot nosen? Kan du få hästen att gå framåt utan att sträcka grimskaftet? Kan du flytta din häst till höger eller vänster med handflatan på bogen? Framdel och bakdel separat? Leda hästen i svansen? Som vanligt sätter din fantasi gränser.
Den här leken ger dig och din häst en bra grund att stå på inför de kommande lekarna. Den går ut på att du ska kunna be din häst flytta bak- och framdel åt vänster och höger, samt att backa,UTAN ATT DU RÖR VID HÄSTEN. Återigen gäller det här för dig att du ska ge din häst en chans att ge dig eftergift för minsta tänkbara "tryck". Hur lite kan du göra för att få en reaktion från din häst? Kanske räcker det med att du tittar med en stark fokus på hästens bakdel för att få den att flytta undan? Belöna för den minsta antydan till att hästen försöker ge efter för ditt "tryck" genom att genast lätta på HELA trycket - dvs sluta svinga repet/pulsera med handen/stirra/eller vad du nu gör - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna.
Börja med att be din häst backa undan genom att stå vänd mot och fokusera "igenom" hästen, samtidigt som du driver hästen bakåt med en pulserande rörelse med din hand. Du ska inte nudda hästen. Kom ihåg att börja med små rörelser, eller enbart tanken och ge hästen en chans att svara på det med att ta ett steg, eller flytta sin vikt, bakåt. Om den inte gör det så ökar du "trycket" genom att "pulsera" med kraftigare rörelser. Du kanske till och med tvingas lägga till att snurra med repet mot din häst, men du måste vara säker på att aldrig träffa hästen. Låt repet falla till marken/slappna av i hela dig när hästen gör det du vill. Fortsätt med att flytta rumpan separat i båda riktningarna och övergå sen till att flytta framdelen. När hästen svarar på minimal påverkan, vid flera tillfällen i rad, kan du gå vidare till nästa lek.
Som vanligt sätter din fantasi gränsen för hur du kan använda och kombinera lekarna.
I den här leken lär vi oss att få hästen att backa ifrån oss och komma till oss på en rak linje, precis som en jojo. De flesta hästar är som en trasig jojo. Det innebär att en del hästar gärna backar fort bort från dig, men de vill inte komma till dig, medan andra gärna kommer till dig, men vägrar att backa. Den här leken är till för att balansera hästen så att 'whoa = go' och att ryggningen kommer lika naturligt och lätt som rörelse framåt.
Börja med att stå mitt emot din häst med hästen i grimma och grimskaft (får gärna vara ett långt rep). Sänd rörelse ner i repet genom att svänga lite på det för att be hästen att backa bort från dig. Börja mjukt med lite rörelse i repet. Om hästen inte svarar får du skaka mer på repet tills du får en respons. Vid minsta rörelse bakåt slutar du omedelbart att skaka repet. Hästen får sin eftergift som visar att den har gjort rätt. Upprepa och jobba dels på att hästen ska backa för en mycket liten hjälp, dels för att hästen ska kunna gå flera steg bort från dig medan du står kvar och till sist för att hästen ska backa så rakt som möjligt bakåt. Till slut kan hästen backa rakt ända ut till linans slut. Nu har du en JO!
Dags att börja bygga den andra delen av vår jojo...
Med hästen längst ut på linan så tar du först lätt kontakt (sträck repet, men dra inte). Om hästen tar ett steg mot dig så får den sin eftergift direkt eftersom du inte drar, utan bara håller i repet. Om hästen står kvar så börja stryk repet med den andra handen. Efter hand kan du öka pressen genom att sluta fingrarna mer och mer om repet i varje drag. Om hästen fortfarande inte rör sig så dra lite, släpp direkt när hästen tar ett steg framåt. Om din häst backar - följ med och håll jämnt tryck på repet, så fort hästen stannar, så ger du eftergift och sen börjar ni om. Hästen lär sig snart att komma till dig så fort du börjar sträcka repet.
Nu kan du börja kombinera rörelserna. Du har lagat din jojo!
5. Cirkel leken.
Lär din häst att inte byta gångart eller tempo föränn du ber om det. Be hästen att gå ut på en volt runt dig. Du svingar repet framför hästen för att tala om att han ska byta varv, annars gör du ingenting, så länge han gör det du vill. Medan han rör sig i en cirkel runt dig så står du helt still med fötterna på en punkt och låter repet byta hand bakom ryggen. Vill han sakta av korrigerar du kvickt genom att svinga med repet, sedan återgår du till att stå helt still. När ni är riktigt bra på det här, så kan ni göra det fastän hästen springer fritt, utan att du håller i honom. Byt varv ofta för att inte tråka ut hästen.
6. Sidvärtes leken.
Be din häst att röra sig i sidled. Ju bättre han kan röra sig i sidleds, och bakåt, dess bättre kan han göra allting annat! Här tar du hjälp av ett staket i början, och driver hästen sidvärts bakåt ( eller framåt - det beror på hur du vill att hästen skall tänka under rörelsen - framåt eller bakåt) Genom att svinga rytmiskt med repet mot bogen och höftpartiet. Det är VIKTIGT att du lekt alla de föregående lekarna innan så att hästen inte är rädd för repet, utan förstår vad du vill!
7. Trängsel Leken.
Be hästen att tränga sig förbi dig och ett hinder eller mellan två hinder. Eller under saker - använd fantasin! Kan du få din häst att tränga sig igenom en häck eller under ett klädstreck fullt med lakan? Bravo! Du har lärt honom att bli lite modigare och att lita på dig. Lastning kommer att framstå som en barnlek i fortsättningen!
Lek med din häst och lycka till!
En snabbgenom gång av lekarna, inte den bästa videon. Men ett ungefärligt slut resultat när man bemästrat samtliga lekar.
Puss&Gnägg
Natural Trick Training
Det jag kommer att hålla på mycket med mina ponnyer senare är Natural Trick Training. Och nu så tänkte jag berätta lite om vad det är.
Natural trick Training intro
Hästen - en levande dröm!
Att förstå sig på hästar har eftersökts i flera århundraden då människan var beroende av hästen.
Idag är vi inte beroende av hästen på samma vis som förr men trots det kan många människor
inte tänka sig ett liv utan dem. Jag tror det beror på att hästen blir för oss den plats som tar oss
ifrån vardagens stress och låter oss finna ro och harmoni. Viljan att nå en ännu djupare relation och
kommunikation till detta stolta djur med sitt mjuka sinne och lugna själ som så godmodigt ställer upp
för oss ökar. Och desto djupare vi kommer desto fler nya vägar öppnas för oss, glädjen, förståelsen
och tryggheten blir allt större och tydligare.
Vem kan träna och hur
Att öva upp kommunikation mellan dig och din häst är aldrig för sent det är något som alla människor och hästar kan utöva. Kraven på hur stor kommunikation just du behöver är helt individuellt. Alla är vi olika och har likaså olika mål i livet, en del nöjer sig med att hjälpligt kunna leda sin häst och att kunna sitta upp på den, medan andra vill nå djupare in i denna värld. Åldern på hästen spelar ingen roll och inte heller vad det är för ras på den.
Trickträning är en typ av kommunikation och ett språk på hög nivå som kan ge dig och din häst en starkare relation till varandra uppbyggd på ömsesidig respekt och förtroende. Den metod som används inom NTT sällskapet är från början grundad ur horsemanship metoderna, att skapa en grundkommunikation för att sedan börja övergå till det som så småningom blir vårt gemensamma språk.
Det viktigaste inom NTT är att njuta tillsammans och ha en fantastiskt rolig tid tillsammans med våra hästar, samtidigt som vi får en närmare relation till varandra!
Till sist vill jag säga att kommunikation är något som alla borde prova på. Genom denna typ träningen får både du och din häst mer variation i arbetet. Ni får ytterliggare en länk till en starkare relation och större förståelse för varandra. Hästen blir tryggare och litar mer på dig då du nu låter honom förstå dig.
Låt dig heller inte skrämmas av myten om olater vid trickträning. Börja istället som vid all träning att först skapa en bra grund och bygg sedan stadigt och noggrant uppåt. Kom ihåg att all denna typ av träning grundar sig på att du ska få en så bra kommunikation som möjligt till din häst.
LYCKA TILL!
Och hoppas att du får många roliga och glädjefyllda timmar tillsammans med din häst!
Några exempel klipp.
Hästen i första klippet kanske många känner igen från den svenska hästfilmen Sherdil :)
Ekipaget i andra klippet är ett kändispar från bilddagboken. Alvin & Paulina som är en stor inspirations källa för mig. Kolla in Mirakelbarn på bilddagboken.
Nästa gång så tar jag upp grunderna och vad man ska börja med. NH & NTT kommer att gå ihop lite i inläggen då det är i grunden samma sak.
Puss & gnägg!
Min guldponny.
När jag rotade runt på nätet så hittade jag också en bild på Citrin då hon fick 40 poäng och alltså guld på en utställning som två åring!
Min fina duktiga tjej :)
Puss&Gnägg
Lilla Gula Stjärnan RS 4952
Här kommer även ett Inlägg om Citrins mamma. Som nu desvärre är död. Hittade inte så mycket info om henne men lyckades gräva fram lite.
RS 4952
* 1999
+ 2005
e. Östertorps Baron RS 230
u. Botilda RS 1748
Lilla Gula Stjärnan kämpade hårt in i det sista.
Vi gjorde allt vad vi kunde men det hjälpte inte.
Lilla Gula Stjärnan blev inte bara utställd, inkörd och lite tävlad i agility.
Utan hon blev också mamma till Lilla Gula Citrin.
Citrin cirka ett dygn gammal tillsammans med Mamma.
R.I.P
Tack för att du gav oss din underbara unge<3
Puss&Gnägg
Zeagram Rs 319
Tänkte skriva ett litet snabbt inlägg om Citrins snygga farsa!
Zeagram RS 319
Zeagram är svart och mäter 83/13 cm. Han är premierad GI. Född 1993 hos Carina Andersson, Höllviken.
e: Fairy Gilder RS 232
u: Zorina av Bolleholmen RS 1336
ue: Top Hat af Lindegaard RS 72
Egna meriter:
Zeagram har visats framgångsrikt på utställning och blev SUCH (Svensk utställningschampion) 2005. Han har flera gånger blivit belönad med 42 poäng och har erhållit 6 stycken Championtitlar samt 2 stycken BIM titlar. Detta år har Zeagram varit med på European Shetland Games (ESG) där han fick guld och kom 3:a i sin klass.
Avkommors meriter:
Zeagram har lämnat 1 godkänd hingst, Workingclass Hero som godkändes nu i höst med 41poäng.Zeagram har 1 diplomsto, Dilba, samt 2 ston som har blivit berättigade till "dubbelguldsdiplom" i år, Enya och Bäckdalens Fame.
Zeagram har även 3 stycken klass-I avkommor och totalt 9 stycken guldbelönade avkommor. Många avkommor har tagit klassvinster och championtitlar. Han har även flera lovande exporterade avkommor i Finland, Tyskland och Norge
Om Zeagram:
Zeagram är en väldigt personlig hingst som har mycket utstrålning. Han är okomplicerad, lugn och "kelsjuk" hemma i stallet och i hagen. Han nedärver sin utmärkta typ, massiva behåring och trevliga temperament väl.
Zeagram är utbildad i körning och går lätt i form när han tömkörs eller körs framför vagn. Hans första start i karriären som bruksponny kom i somras på ESG, då vi genomförde en tömkörningsklass. Eftersom han är en duktig körponny kommer han troligtvis ut på någon mer körtävling i framtiden.
Puss&Gnägg
Bloggen fixad!
Nu har det blivit lite ändringar i bloggens utseende! Har lagt till flickorna i sidomenyn med bild och lite info, behöver finjusteras lite men det får bli vid ett annat tillfälle. Och har även fixat headern så den passar bloggen :) Får göra en bättre någon annan gång. Men den duger för tillfället. Måste ju få med Citrin sen.
Puss&Gnägg
''Lilla Gubben''
Freddy ''Lilla Gubben''
Ålder:?
Färg: Tigrerad leopard
E:?
U:?
Uppfödare:?
Fyller i mer Info om honom vid ett senare tillfälle har inte all information just nu.
Freddy eller Lilla Gubben som mina syster döttrar har döpt honom till kom till mormor för inte så väldigt länge sen kommer dock inte riktigt ihåg, kanske två tre år sen? Får fylla i det senare. Han var snäll i början men blev sen lite hingstig av sig. Just nu är han dock rätt lugn och fin. HAn behöver bara en bestämt och fast hand. Men mormor hade en riktig fight med honom i boxen en dag.
Han är numera pappa till Lilla Felin och jag tror hon kommer bli mest lik honom i kroppen och få mammas huvud :) Och hon ärvde ju även hans prickar vilket ingen trodde! jag var helt säker på att hon skulle bli svart :D Men är verkligen super glad att hon blev prickig.
Får se om det blir fler bebisar av Freddy i framtiden eller om han kastreras. Finns inte så mycket mer att skriva om honom för tillfället! Men han kommer nog dyka upp i bloggen lite då och då.
Puss & Gnägg
Ronya & Freddy
''Citrus''
Lilla Gula Citrin
Född: 30 Juni 2003
Ras: Mini Shettis
E: Zeagram
U: Lilla Gula Stjärnan
Uppfödare: Sofia Ögren, Skärplinge
Citrin kom till min mormor när hon var fyra år gammal. Hon hade då gått utställning Och fick guld som tvååring. Och hon har gått lite ponny agillity men mormor köpte henne som sällskap till vårat russ sto Refanette. Jag gillade inte Citrin i början. Egentligen gjorde ingen det. Hon var sur och grinig och kunde se glad ut och sen bara bita en haha. Hon NJÖT av att vara elak. Man såg det i hennes ögon.
Men när åren gick så började jag gilla henne mer och mer. Och efter Freddy kom till mormor så blev hon en helt annan häst. Freddy blev senare Felins pappa :) Citrin blev lugnare och mer foglig och inte lika sur. Och när hon blev dräktig blev hon ännu mysigare och det har hållit i sig sedan dess. Och jag har verkligen ALDRIG träffat en annan häst eller ponny med så otoligt söta och oskyldiga ögon! Ni kommer förstå vad jag menar :)
Det jag tänker göra med Citrin är att köra in henne, hålla på med NH och Natural Trick Training, som jag kommer berätta mer om i ett annat inlägg. Detta kommer jag senare även att göra med Felin när hon blir tillräkligt gammal för det :)
Jag hoppas att jag och Citrin kommer att fungera bra tillsammans i framtiden men det känns riktigt bra och hon är verkligen en supermysig ponny nu. Och hon kommer bli superfin när hon får jobba upp lite muskler.
Det var allt som jag hade att berätta om henne just nu!
Puss & Gnägg
Ronya & Citrin
Lilla Felin
Lilla Felin
Född: 13 september 2010
E: Freddy
U: Lilla Gula Citrin
Ras: Mini shetlandsponny
Färg: Svart Tigrerad Leopard,
Övriga kännetecken: Ett blått och ett brunt öga
Lilla Felin föddes den 13 september 2010 på min mormor gård i Hallstahammar. Hon är den första häst som är helt min. Och jag fick henne av min mormor som då ägde hennes mamma och pappa. Men jag fick senare även hennes mamma Citrin.
Felin är inte så gammal än men hon är redan super duktig och modig. Hon är cirka två månader nu och hon äter redan hö och har provat på äpplen vilket var väldigt mumsigt!
Första gången jag träffade Felin så var hon cirka två-tre veckor gammal och väldigt skygg och mammig. Hon vågade inte riktigt komma fram och klappa henne utomhus var det inte tal på! Men i boxen kunde man stryka henne lite över ryggen. Hon försökte också sparkas lite men efter en ordentlig tillsägelse så försökte hon inte igen.
Första mötet.
Men nu var jag och hälsade på henne den 13-14 november och vilken skillnad! Hon går långt ifrån mamma, äter hö, hon kom fram och hälsade och man kan både klappa henne och borsta henne :D Blev så glad. Satt en lång stund i boxen och myste med båda flickorna.
Jag och mormor satte även på Felin sin första grimma! Vi fick brottas ett tag men sen var det inga problem. Jag fick tillochmed ta i grimman och rätta till den direkt efteråt och klappa henne. Hon är så duktig och smart. Var lite rädd att hon skulle bli rädd för mig efteråt men icke då :)
Felin den 14 november i sin första grimma!
Jag provade att ta på hennes ben också och det var inga som helst problem! Unghästar och vissa andra hästar kan annars tycka att det är lite läskigt. Men inte hon. Jag trodde hon skulle försöka sparka mig men inte då :) Hon ser lite sur ut, men det är mest för att hon inte är riktigt van att man håller på med henne så länge, men hon kunde ha gått ifrån mig om hon hade velat stall dörren var helt öppen och mamman gick utanför. Men hon stod kvar och ville att jag skulle klia henne mer. :)
Det var allt om Felin än så länge! Men kommer lägga ut mer bilder på henne lite då och då och berätta hur hon har det.
Hoppas ni gillar henne och kommer följa hennes utveckling!
Puss & Gnägg
//Ronya & Felin
Om mig.
Ronja Jonsson heter jag men brukar stava mitt namn med ''Y'' ibland. Jag är 19 år och bor för tillfället i en liten by i Värmland som heter Stöllet. Här bor jag med min mamma, styvfar och hund.
Jag kommer ursprungligen ifrån Hallstahammar/Västerås, Västmanland. Och det är där som mina ponnyer för tillfället befinner sig. Där dom bor hos min mormor tillsammans med en minishettis hingst som heter Freddy (Felins Pappa) Och mitt gamla russ sto Refanette. Kommer skriva mer om dem i ett senare inlägg. Även resten av min släkt finns i Västerås , mina 5 syskon, styvmamma, moster, kusiner, mormor, och pappa.
Anledningen till att mina ponnyer står hos mormor är just att jag inte har någon plats här än. Och att det var momors hästar först. Men vi håller för nuvarande på att byta hus här i värmland och där kommer vi att kunna bygga stall och hage. Men inte först till våren.
Jag gick på Stjerneskolans gymnasium i Torsby där jag gick mediaprogrammet med inriktning fotografi. Men har numera tagit studenten och söker jobb. Vet dock inte riktigt vad jag vill göra med livet än som många andra i min ålder :)
Mina intressen är:
- Fotografi
- Hästar
- Andra djur
- Data & Teknik
- Japan, anime, manga, japansk musik
- Spel
- Film, favoriterna är Skräck, Äventyr & Fantasy
- mode
Det var nog det mesta om mig :)
Puss
//Ronya
Datum: 2010-11-17 / Tid: 19:26:37 /
Kategori:
/
Kommentarer: 0 /
Kommentera här!
En ny Början!
Hej världen!
Ronja Jonsson heter jag. Bloggar även från
Jonzsons.se som är en foto/vardags blogg. Men nu till den här bloggen! Anledningen till att jag ville starta denna blogg är för att jag nyligen blivit ägare till en liten prickig mini shettis flicka vid namn Lilla Felin. Äger även numera hennes mor som heter Lilla Gula Citrin.
Jag vill föra bloggen som en slags dagbok för oss och kunna gå tillbaka och läsa om några år. Ungefär som ett minnesalbum. Tänker också skriva lite om vad man kan göra med sin ponny som man kanske växt ur och inte vill göra sig av med. Tänker också Skriva om mina och Felins framgångar och misstag. Om vårt nya liv tillsammans! Kommer räven att jobba mycket med hennes mamma nu medan Felin än är väldigt liten.
Lite av det som bloggen kommer att innehålla*
- Vardaglig skötsel av ponnyerna
- Felins framgångar
- Jobb med Citrin
- Natural Trick Training
- Natural Horsemanship
- Unghäst hantering
- Tips & Trix att göra med sin ponny eller unghäst
- Övriga roliga saker om hästar & ponnyer
Så här i början så kommer bloggen mest handla om sådant som inte rör mina ponnyer då dom inte kommer bo hos mig förens till våren. Men ska försöka att uppdatera bloggen så ofta jag kan med roliga intressanta och användbara saker! Och även då självklart bilder på mina flickor.
Hoppas att du kommer att gilla min blogg och följa vår utveckling tillsammans!
Puss & Gnägg
//Ronya